"Fijat": Posao za 3.000 radnika

Bez autora
Feb 13 2011

U nove modele vozila kompanije "Fijat automobili Srbija", koji će krajem godine početi da se proizvode u torinsko-srpskoj kompaniji u Kragujevcu, biće ugrađeni najbolji delovi proizvedeni u fabrikama od Koreje do SAD, a u pogonima tih fabrika, koji će se graditi u Srbiji ove i naredne godine, moglo bi da bude angažovano oko 3.000 radnika. Spisak dobavljača nove fabrike automobila i dalje je poslovna tajna. Ali, među deset najznačajnijih dobavljača naći će se jedna francuska firma za proizvodnju delova od plastike, zatim "Manjeti Mareli", čuvena italijanska firma koja proizvodi enterijer za brojne svetske automobilske kompanije, "Dajtek" iz Niša, "Jura" iz Rače, "Džonson kontrol" iz SAD, kao i pet značajnih "Fijatovih" dobavljača iz Italije...

„Fijat“: Posao za 3.000 radnikaU nove modele vozila kompanije "Fijat automobili Srbija", koji će krajem godine početi da se proizvode u torinsko-srpskoj kompaniji u Kragujevcu, biće ugrađeni najbolji delovi proizvedeni u fabrikama od Koreje do SAD, a u pogonima tih fabrika, koji će se graditi u Srbiji ove i naredne godine, moglo bi da bude angažovano oko 3.000 radnika, saznaju "Novosti".

Spisak dobavljača nove fabrike automobila i dalje je poslovna tajna. Ali, saznajemo da će se među deset najznačajnijih dobavljača naći jedna francuska firma za proizvodnju delova od plastike, zatim "Manjeti Mareli", čuvena italijanska firma koja proizvodi enterijer za brojne svetske automobilske kompanije, "Dajtek" iz Niša, "Jura" iz Rače, "Džonson kontrol" iz SAD, kao i pet značajnih "Fijatovih" dobavljača iz Italije.

"Fijatovi" komponentaši iz Italije će svoje pogone graditi na prostoru bivše kasarne u Grošnici, "Manjeti Mareli" u bivšem "Zastavinom" pogonu "Mehanička obrada", dok je još neizvesno gde će svoje fabrike graditi firme iz SAD i Francuske.

Bez obzira na to što će motori i menjači za nove automobile stizati iz Italije, pomenutih deset firmi neće moći da proizvode više od 60 odsto preostalih komponenata. Reč je o proizvodnji još oko 1.000 delova. Zato će im se (ukoliko država Srbija stane iza tog projekta) već 2012. godine pridružiti bar još tridesetak ovdašnjih firmi, koje ispunjavaju oko 70 odsto "Fijatovih" uslova za proizvodnju rezervnih delova.

Rekonstrukcija fabrike

Rekonstrukcija bivše "Zastavine" fabrike automobila teče predviđenom dinamikom i u taj posao je do sada uloženo 150 miliona evra. Osnovni radovi bi trebalo da budu završeni do aprila, kako bi počela da pristiže oprema vredna 400 miliona evra. Ove montažne linije su naručene u Italiji, Nemačkoj i Japanu. U rekonstrukciju i opremanje nove fabrike do kraja godine će biti investirano 940 miliona evra, a serijska proizvodnja novog modela se očekuje na proleće 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik